Osobní údaje

Hlavní zásady ochrany osobních údajů v OICT:

  • zákonnost, korektnost, transparentnost - správce musí zpracovávat osobní údaje na základě nejméně jednoho právního důvodu a vůči subjektu údajů transparentně
  • omezení účelu - osobní údaje musí být shromažďovány pro určité a legitimní účely a nesmějí být zpracovávány neslučitelným způsobem s těmito účely
  • minimalizace údajů - osobní údaje musí být přiměřené a relevantní ve vztahu k účelu, pro který jsou zpracovávány
  • přesnost - osobní údaje musí být přesné
  • omezení uložení - osobní údaje by měly být uloženy ve formě umožňující identifikaci subjektu údajů jen po nezbytnou dobu pro dané účely, pro které jsou zpracovávány
  • integrita a důvěrnost - technické a organizační zabezpečení osobních údajů

Poučení o právech subjektu údajů:

Subjekt údajů má právo na to být informován o zpracování svých osobních údajů. Tím se rozumí právo na určité informace o zpracování jeho osobních údajů, tak aby byla především naplněna zásada transparentnosti zpracování. Jde zejména o informace o účelu zpracování, totožnosti správce, o jeho oprávněných zájmech, o příjemcích osobních údajů. V tomto případě jde o pasivní právo, jelikož aktivitu musí vůči subjektu údajů vyvinout správce, aby požadované informace stanovené v obecném nařízení subjektu údajů poskytl, resp. zpřístupnil.

Úplný výčet informací, které správce poskytuje při shromažďování osobních údajů, lze nalézt v článcích 13 a 14 obecného nařízení. Obecné nařízení formálně rozlišuje poskytování informací v případě, že osobní údaje jsou získány od subjektu údajů, resp. nejsou získány od subjektu údajů. Právo na informování je ekvivalentem práva na informace o zpracování stanoveném v § 11 současného zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Mezi další práva subjektu údajů, která jsou mnohdy založena na aktivitě (žádosti) subjektu údajů, patří

  • právo na přístup k osobním údajům,
  • právo na opravu, resp. doplnění,
  • právo na výmaz,
  • právo na omezení zpracování,
  • právo na přenositelnost údajů,
  • právo vznést námitku,
  • právo nebýt předmětem automatizovaného individuálního rozhodování s právními či obdobnými účinky, zahrnujíce i profilování.

Kontaktní údaje pro agendy a procesy u kterých je OICT v roli správce nebo zpracovatele:

Operátor ICT, a.s.

Dělnická 213/12
170 00 Praha 7
IČO: 02795281, DIČ: CZ02795281
e-mail: info@operatorict.cz

Datová schránka: 3xqfe9b

Kontaktní údaje správce osobních údajů pro Lítačku (OICT je u karty Lítačka zpracovatel):

Magistrát hlavního města Prahy

Mariánské nám. 2
Praha 1, 11001

Kontaktní údaje na DPO (pověřence pro ochranu osobních údajů) OICT:

DPO, pověřenec pro ochranu osobních údajů

Operátor ICT, a.s.

Dělnická 213/12
170 00 Praha 7
Email: dpo@operatorict.cz

Telefon: +420 246 030 986

Záznamy o činnostech zpracování – pro kartu Lítačka

Ještě mě nemáte?

Zažádejte si o mě online

Máte dotaz?